Καλώς ορίσατε
Σκοπός αυτού του ιστολογίου είναι η συνεχής και άμεση ενημέρωση στους φοιτητές και όχι μόνο του Τμήματος μας
Παρασκευή 22 Απριλίου 2011
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
Μεσόγειος: εξαφανίζονται τα «περιζήτητα» ψάρια λόγω υπεραλίευσης
Ειδικότερα, ανάμεσα στα ψάρια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τη θάλασσα της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια συγκαταλέγεται ο ερυθρός τόνος, το λαυράκι και ο μπακαλιάρος.
Δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις της IUCN και για τα μη εμπορικά αλιεύματα, όπως οι καρχαρίες, τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες, καθώς εγκλωβίζονται στα δίχτυα των ψαράδων και πεθαίνουν.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η αναπαραγωγική ικανότητα του ερυθρού τόνου στις ακτές της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία 40 χρόνια, εξαιτίας της υπεραλίευσης.
Σημειώνεται ότι αν και έχουν θεσπιστεί ποσοστώσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αλιεία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ειρηνικό, η κατάσταση επιδεινώνεται αφού οι αλιείς τις αγνοούν.
Συνολικά, πάνω από 40 είδη ανάμεσα στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική απειλούνται με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια, εκτός αν οι κυβερνήσεις μεριμνήσουν για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφύγιων.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
Ημερίδα στα Νέα Μουδανιά
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ!
ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
Εμείς, κάτοικοι του δήμου Νέας Προποντίδας, εναντιωνόμαστε στην δημιουργία μεταλλευτικού εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, η διαχρονική αντίσταση των οποίων, σε κάθε νέα εταιρία που «αγοράζει» τα βουνά και σχεδιάζει εξορύξεις, είναι πολύχρονη και ένδοξη.
Η ιστορία των μεταλλείων στη βόρεια Χαλκιδική είναι λίγο πολύ γνωστή. Πουλήθηκε/παραχωρήθηκε γη της Χαλκιδικής, από το Ελληνικό δημόσιο σε πολυεθνικές εταιρίες, σε εξευτελιστικές για τα δεδομένα τιμές, με σκοπό τη μεταλλουργία χρυσού. Μια καταστροφική προοπτική για έναν παραθαλάσσιο, τουριστικό αλλά και καταπράσινο ημιορεινό νομό, η οποία θα καθορίζει/καταδικάζει μια για πάντα, οποιουδήποτε άλλου είδους προοπτική ανάπτυξης.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας, τουριστικές, αγροτικές, υλοτομιστικές κ.α., κινδυνεύουν να χαθούν , ενώ ο αριθμός των θέσεων που «τάζει» η νέα εταιρία θα μπορούσε να αναπληρωθεί με τη δημιουργία ενός βιώσιμου προγράμματος αποκατάστασης και ανάπλασης της ήδη «λαβωμένης», από την μεταλλουργία, βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Αντί αυτών και χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την εθνική οικονομία, παρά μόνο για τις τσέπες των μεγαλομετόχων και μεγαλοεργολάβων των πολυεθνικών, επέκειτε μία περιβαλλοντική καταστροφή τέτοιου μεγέθους, που δεν έχει ξαναδεί η χώρα.!
Συντασσόμαστε στον αγώνα των συμπολιτών μας, που τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια, βρίσκονται στις επάλξεις και προστατεύουν τα βουνά, τα χωριά τους και πάνω από όλα αγωνίζονται για την υγεία και για το μέλλον των ανθρώπων ολόκληρης της Χαλκιδικής. Πιστεύουμε πως κανένα επιχείρημα αναπτυξιακό δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μπαίνει πάνω από τον άνθρωπο και την αξία της ίδια της ζωής.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας!
Γιατί η Χαλκιδική ανήκει στον κόσμο που την αγαπά, την κατοικεί και την επισκέπτεται και δεν μπορεί να γίνει η χαβούζα των πολυεθνικών μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων! Ο πλουτος της Χαλκιδικής είναι δικός μας και είναι ορατός: η Θάλασσα και οι ακτές της, τα δάση της, τα νερά της, η καθαρή ατμόσφαιρα και το μοναδικό της κλίμα, η ιστορία της, τα αγαθά της γης της! Δεν έχουμε ανάγκη να την «ξεκοιλιάσουμε», να την «στραγγίξουμε» και να την δηλητηριάσουμε» ψάχνοντας για χρυσό…
Αποφασίσαμε την ίδρυση μίας αλληλέγγυας τοπικής συλλογικότητας, «επιτροπή αγώνα Νέας Προποντίδας», με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων της νοτίου Χαλκιδικής για τον σχεδιασμό της εκμετάλλευσης χρυσού στο νομό και τις καταστροφικές συνέπειες της. Ακόμη είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και να συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, θεωρώντας τον αγώνα δίκαιο και τους κατοίκους της βορειονατολικής Χαλκιδικής συμπολίτες μας!
20/3/2011
επιτροπή αγώνα Νέας Προποντίδας
Υδατοκαλλιέργειες: σε δημόσια διαβούλευση το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες - το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr και θα διαρκέσει 45 ημέρες – θέτει τις κατευθύνσεις, τους κανόνες και τα κριτήρια για τη χωρική οργάνωση και την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ανταγωνιστικότητα του κλάδου όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.
Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια ξεκίνησε πριν 35 χρόνια και αναπτύχθηκε ραγδαία την τελευταία εικοσιπενταετία αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ακτών. Σήμερα, η χώρα κατέχει έναν ηγετικό ρόλο αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα τσιπούρας και λαβρακιού παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου. Τα προϊόντα της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας εξάγονται σε ποσοστό 70% – 80% και αποτελούν το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μετά το ελαιόλαδο.
Οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας χωροθετήθηκαν, κατά κανόνα, σε απομονωμένες περιοχές και συνέβαλαν στην επίτευξη αρκετών στόχων της περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, η ανάπτυξη του κλάδου πραγματοποιήθηκε χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φαινόμενα συγκρούσεων με άλλες δραστηριότητες της παράκτιας ζώνης. Παρά το μεγάλο μήκος των ακτών και το μικρό μέγεθος του θαλάσσιου χώρου που καταλαμβάνει η υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα (η ολική μισθωμένη θαλάσσια έκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ανέρχεται μόλις σε 8 τετρ. – χλμ), οι συγκρούσεις με τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες έχουν προκαλέσει καθεστώς ανασφάλειας για τις άδειες λειτουργίας των μονάδων. Οι συχνές ακυρώσεις των αδειών από το ΣτΕ εξαιτίας της έλλειψης κατευθύνσεων από το χωροταξικό σχεδιασμό καθιστούν επείγουσα την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις στον κλάδο.
Η θέσπιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες σε εθνικό επίπεδο θα προσανατολίσει τις μονάδες στις κατάλληλες, από χωροταξική άποψη, θέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο κατευθύνσεων ανάπτυξης για τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης, να προστατευθεί το περιβάλλον και να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, οι συγκρούσεις με τις άλλες χρήσεις.
Το Πλαίσιο για το εθνικό πρότυπο χωροταξικής οργάνωσης της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας περιλαμβάνει:
1.Εξειδίκευση για κάθε τύπο καλλιέργειας (υδατοκαλλιέργεια θαλασσινών ειδών, οστρακοκαλλιέργεια, υδατοκαλλιέργειες ειδών γλυκέων υδάτων και καλλιέργειες υδρόβιων οργανισμών σε φυσικά υφάλμυρα οικοσυστήματα). Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται οι ζώνες για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.) μέσα στις οποίες θα χωροθετηθούν οι οργανωμένες ζώνες (Π.Ο.Α.Υ.), οι άτυπες συγκεντρώσεις (Π.Α.Σ.Μ.) και οι μεμονωμένες μονάδες υπό προϋποθέσεις.
2.Κατευθύνσεις για το καθεστώς και τους όρους χωροθέτησης υποδοχέων και μονάδων του τομέα.
3.Κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης τόσο των υποδοχέων όσο και των μεμονωμένων μονάδων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
4.Κατευθύνσεις για τον υποκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό.
Τέλος, προτείνονται μέτρα και δράσεις θεσμικού και διοικητικού – οργανωτικού χαρακτήρα, καθώς και πρόγραμμα δράσης.
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Μαΐου 2011.
econews, ΥΠΕΚΑ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)