Καλώς ορίσατε
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (3) ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟ 2011 - 2012
Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε πως ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ότι προσφεύγουμε εναντίον της επειδή:
1. Η ανωτέρω απόφαση για την μη εισαγωγή εισακτέων για το ακαδημαικό έτος 2011-2012, σε όλα τα τμήματα Ιχθυολογίας, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση της χώρας μας είναι άκυρη, παράνομη, αντισυνταγματική, αντιαναπτυξιακή και με σοβαρό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία και στην αρχή της ισότητας των πολιτων αυτής της χώρας και μάλιστα των εφήβων της.
2. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην χώρα και τον κλάδο των Πτυχιούχων Ιχθυολόγων ΤΕ προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άμεση ακύρωσή της, την αποκατάσταση του κλάδου μας και της βιομηχανίας και την αποφυγή ανεπανόρθωτης ζημιάς στην χώρα. Εκεί θα παραθέσουμε και τα επιχειρηματά μας για την υποστήριξη όλων όσων αναφέρονται ανωτέρω.
Για τον ΠΑΣΤΙ
Το Διοικητικό Συμβούλιο.
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011
Ανακοίνωση αναβολής μαθημάτων
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα νέα πάσο
Ηλεκτρονικά θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι σπουδαστές που επιθυμούν να τους χορηγηθεί φοιτητικό πάσο, το οποίο εφεξής θα χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Παπάζογλου προς όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τη χορήγηση του πάσο οι φοιτητές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη διεύθυνση
Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη από της 26 Σεπτεμβρίου 2011
http://paso.minedu.gov.gr
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011
ΨΑΡΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑ
Στις 6.30 τα ξημερώματα έριξαν συρτή στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στη Συκιά και σε μόλις 4 μέτρα βάθος έπιασαν ένα περίεργο ψάρι, το οποίο δεν είχε βράγχια παρά μόνο δύο τρύπες στα πλευρά του απ’ όπου ανάπνεε.
Ο Θόδωρος Ντέμπλας, χρόνια ψαράς στην περιοχή, ανέφερε στο halkidikinews.gr ότι είναι η πρώτη φορά που είδε τέτοιο ψάρι. «Το ψάρι αυτό έχει.......
σκληρό δέρμα, δεν έχει βράγχια και από την ώρα που το βγάλαμε ανέπνεε μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση επίσης ότι τα χείλη και τα δόντια του ψαριού, έμοιαζαν με ανθρώπου» είπε.
Το ψάρι θα σταλεί για περεταίρω εξέταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί αν είναι δηλητηριώδης και ποια είναι η προέλευσή του. Εικάζεται ότι πρόκειται για ψάρι που μετανάστευσε από νοτιότερες περιοχές, όπως ο λαγοπόδαρος, λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών.
του Θοδωρή Δούκα
www.halkidikinews.gr
Πέμπτη 12 Μαΐου 2011
Εκτακτη Γενικη Συνελευση.
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011
(ΤΑΥ)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ-ΑΤΕΙΘ
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΕΚΤΑΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΑΥ, ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΣ:
- ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012, ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΑΦΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΝΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ (Π.Χ. ΤΣΙΠΟΥΡΑ).
- ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
- Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΝΟΜΟΣ 3794 ΦΕΚ 156/Α/2009).
- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.
- ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΥΔΟΞΟΣ» ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ (ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ, ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ & ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΑΥ
ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ 11/5/2011
Τρίτη 10 Μαΐου 2011
Παρασκευή 6 Μαΐου 2011
Ξένοι αξιολογητές στο ΑΤΕΙ-Θ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Στο... μικροσκόπιο εξωτερικών αξιολογητών βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ-Θ. Πέντε ειδικοί εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό ελέγχουν τις υποδομές και την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις στα Μουδανιά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση πέντε ακόμη τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας.
Το συγκεκριμένο τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε ήδη τη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης και απέστειλε στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) του υπουργείου Παιδείας τη σχετική έκθεση, διαδικασία την οποία ακολουθούν ήδη ή έχουν ολοκληρώσει και άλλα τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, οι πέντε αξιολογητές ελέγχουν στο τμήμα την αξιοπιστία της εσωτερικής αξιολόγησης για τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το πρόγραμμα σπουδών, τις υπηρεσίες προς τους φοιτητές, τους χώρους υγιεινής, τις δημοσιεύσεις αλλά και το ερευνητικό έργο των καθηγητών, ενώ πραγματοποιούν και κατ' ιδίαν συναντήσεις με το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να καταγράψουν τις απόψεις τους για τη λειτουργία του τμήματος.
«Το ουσιαστικό είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης όπου το τμήμα καταλαβαίνει πού βαδίζει, εντοπίζει τις πιθανές ελλείψεις του και τα δυνατά του σημεία και στη συνέχεια έρχεται μια ανεξάρτητη αρχή που τα πιστοποιεί με αυτόν τον τρόπο. Σχεδόν όλα τα τμήματα του ιδρύματός μας έχουν ολοκληρώσει την εσωτερική αξιολόγηση και την εξωτερική πέντε ή έξι», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση ευνοεί τα τμήματα, τα οποία υποβάλλονται σε αυτή, καθώς ενισχύει τη δυνατότητά τους να διεξάγουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Το τμήμα
Σήμερα στο Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ-Θ, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2000, είναι εγγεγραμμένοι 635 φοιτητές, εκ των οποίων οι 387 χαρακτηρίζονται ως ενεργοί.
Μάλιστα από το 2005 έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει 124 άτομα, ενώ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εισήχθησαν 101 άτομα, όσα δηλαδή ζήτησε και η διοίκηση του τμήματος από το υπουργείο Παιδείας. «Οι αξιολογητές είναι εξωτερικοί από ιδρύματα και βιομηχανίες του εξωτερικού οπότε αξιολογούν το Τμήμα από κάθε πλευρά. Αυτό δίνει μια εικόνα για την αναγκαιότητα υπάρξής του ειδικά τώρα που γίνονται καταργήσεις και συμπτύξεις Τμημάτων. Από άποψη λειτουργικότητας δεν τίθεται θέμα. Αν και παλιά είχαμε προβλήματα τώρα όμως έχουμε πλέον φοιτητές», ανέφερε στον «Α» ο προϊστάμενος του τμήματος, Παντελής Ρήγας, επισημαίνοντας πως καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισαν οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν, όπως ήταν η αλλαγή της ονομασίας του τμήματος και η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών.
Το 2011
Ηδη πάντως για το 2011 από τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης έχουν περάσει έξι τμήματα ΑΕΙ και τέσσερα ΤΕΙ, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα στο... μικροσκόπιο των ξένων εμπειρογνωμόνων θα βρεθεί η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Τμήματα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης και Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οπως τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Σπύρος Αμούργης, παρά τις διάφορες αγκυλώσεις που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης (σ.σ. κονδύλια ήρθαν μέσω του ΕΣΠΑ το Μάρτιο του 2010) ο φορέας εξακολουθεί να υλοποιεί το πρόγραμμα των αξιολογήσεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οπως διευκρίνισε, το σημαντικό είναι «να σκεφτούν τα ιδρύματα για την ποιότητα σπουδών που προσφέρουν».
Παρασκευή 22 Απριλίου 2011
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
Μεσόγειος: εξαφανίζονται τα «περιζήτητα» ψάρια λόγω υπεραλίευσης
Ειδικότερα, ανάμεσα στα ψάρια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τη θάλασσα της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια συγκαταλέγεται ο ερυθρός τόνος, το λαυράκι και ο μπακαλιάρος.
Δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις της IUCN και για τα μη εμπορικά αλιεύματα, όπως οι καρχαρίες, τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες, καθώς εγκλωβίζονται στα δίχτυα των ψαράδων και πεθαίνουν.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η αναπαραγωγική ικανότητα του ερυθρού τόνου στις ακτές της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία 40 χρόνια, εξαιτίας της υπεραλίευσης.
Σημειώνεται ότι αν και έχουν θεσπιστεί ποσοστώσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αλιεία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ειρηνικό, η κατάσταση επιδεινώνεται αφού οι αλιείς τις αγνοούν.
Συνολικά, πάνω από 40 είδη ανάμεσα στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική απειλούνται με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια, εκτός αν οι κυβερνήσεις μεριμνήσουν για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφύγιων.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
Ημερίδα στα Νέα Μουδανιά
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ!
ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
Εμείς, κάτοικοι του δήμου Νέας Προποντίδας, εναντιωνόμαστε στην δημιουργία μεταλλευτικού εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, η διαχρονική αντίσταση των οποίων, σε κάθε νέα εταιρία που «αγοράζει» τα βουνά και σχεδιάζει εξορύξεις, είναι πολύχρονη και ένδοξη.
Η ιστορία των μεταλλείων στη βόρεια Χαλκιδική είναι λίγο πολύ γνωστή. Πουλήθηκε/παραχωρήθηκε γη της Χαλκιδικής, από το Ελληνικό δημόσιο σε πολυεθνικές εταιρίες, σε εξευτελιστικές για τα δεδομένα τιμές, με σκοπό τη μεταλλουργία χρυσού. Μια καταστροφική προοπτική για έναν παραθαλάσσιο, τουριστικό αλλά και καταπράσινο ημιορεινό νομό, η οποία θα καθορίζει/καταδικάζει μια για πάντα, οποιουδήποτε άλλου είδους προοπτική ανάπτυξης.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας, τουριστικές, αγροτικές, υλοτομιστικές κ.α., κινδυνεύουν να χαθούν , ενώ ο αριθμός των θέσεων που «τάζει» η νέα εταιρία θα μπορούσε να αναπληρωθεί με τη δημιουργία ενός βιώσιμου προγράμματος αποκατάστασης και ανάπλασης της ήδη «λαβωμένης», από την μεταλλουργία, βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Αντί αυτών και χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την εθνική οικονομία, παρά μόνο για τις τσέπες των μεγαλομετόχων και μεγαλοεργολάβων των πολυεθνικών, επέκειτε μία περιβαλλοντική καταστροφή τέτοιου μεγέθους, που δεν έχει ξαναδεί η χώρα.!
Συντασσόμαστε στον αγώνα των συμπολιτών μας, που τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια, βρίσκονται στις επάλξεις και προστατεύουν τα βουνά, τα χωριά τους και πάνω από όλα αγωνίζονται για την υγεία και για το μέλλον των ανθρώπων ολόκληρης της Χαλκιδικής. Πιστεύουμε πως κανένα επιχείρημα αναπτυξιακό δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μπαίνει πάνω από τον άνθρωπο και την αξία της ίδια της ζωής.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας!
Γιατί η Χαλκιδική ανήκει στον κόσμο που την αγαπά, την κατοικεί και την επισκέπτεται και δεν μπορεί να γίνει η χαβούζα των πολυεθνικών μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων! Ο πλουτος της Χαλκιδικής είναι δικός μας και είναι ορατός: η Θάλασσα και οι ακτές της, τα δάση της, τα νερά της, η καθαρή ατμόσφαιρα και το μοναδικό της κλίμα, η ιστορία της, τα αγαθά της γης της! Δεν έχουμε ανάγκη να την «ξεκοιλιάσουμε», να την «στραγγίξουμε» και να την δηλητηριάσουμε» ψάχνοντας για χρυσό…
Αποφασίσαμε την ίδρυση μίας αλληλέγγυας τοπικής συλλογικότητας, «επιτροπή αγώνα Νέας Προποντίδας», με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων της νοτίου Χαλκιδικής για τον σχεδιασμό της εκμετάλλευσης χρυσού στο νομό και τις καταστροφικές συνέπειες της. Ακόμη είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και να συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, θεωρώντας τον αγώνα δίκαιο και τους κατοίκους της βορειονατολικής Χαλκιδικής συμπολίτες μας!
20/3/2011
επιτροπή αγώνα Νέας Προποντίδας
Υδατοκαλλιέργειες: σε δημόσια διαβούλευση το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες - το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr και θα διαρκέσει 45 ημέρες – θέτει τις κατευθύνσεις, τους κανόνες και τα κριτήρια για τη χωρική οργάνωση και την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ανταγωνιστικότητα του κλάδου όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.
Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια ξεκίνησε πριν 35 χρόνια και αναπτύχθηκε ραγδαία την τελευταία εικοσιπενταετία αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ακτών. Σήμερα, η χώρα κατέχει έναν ηγετικό ρόλο αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα τσιπούρας και λαβρακιού παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου. Τα προϊόντα της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας εξάγονται σε ποσοστό 70% – 80% και αποτελούν το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μετά το ελαιόλαδο.
Οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας χωροθετήθηκαν, κατά κανόνα, σε απομονωμένες περιοχές και συνέβαλαν στην επίτευξη αρκετών στόχων της περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, η ανάπτυξη του κλάδου πραγματοποιήθηκε χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φαινόμενα συγκρούσεων με άλλες δραστηριότητες της παράκτιας ζώνης. Παρά το μεγάλο μήκος των ακτών και το μικρό μέγεθος του θαλάσσιου χώρου που καταλαμβάνει η υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα (η ολική μισθωμένη θαλάσσια έκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ανέρχεται μόλις σε 8 τετρ. – χλμ), οι συγκρούσεις με τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες έχουν προκαλέσει καθεστώς ανασφάλειας για τις άδειες λειτουργίας των μονάδων. Οι συχνές ακυρώσεις των αδειών από το ΣτΕ εξαιτίας της έλλειψης κατευθύνσεων από το χωροταξικό σχεδιασμό καθιστούν επείγουσα την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις στον κλάδο.
Η θέσπιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες σε εθνικό επίπεδο θα προσανατολίσει τις μονάδες στις κατάλληλες, από χωροταξική άποψη, θέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο κατευθύνσεων ανάπτυξης για τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης, να προστατευθεί το περιβάλλον και να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, οι συγκρούσεις με τις άλλες χρήσεις.
Το Πλαίσιο για το εθνικό πρότυπο χωροταξικής οργάνωσης της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας περιλαμβάνει:
1.Εξειδίκευση για κάθε τύπο καλλιέργειας (υδατοκαλλιέργεια θαλασσινών ειδών, οστρακοκαλλιέργεια, υδατοκαλλιέργειες ειδών γλυκέων υδάτων και καλλιέργειες υδρόβιων οργανισμών σε φυσικά υφάλμυρα οικοσυστήματα). Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται οι ζώνες για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.) μέσα στις οποίες θα χωροθετηθούν οι οργανωμένες ζώνες (Π.Ο.Α.Υ.), οι άτυπες συγκεντρώσεις (Π.Α.Σ.Μ.) και οι μεμονωμένες μονάδες υπό προϋποθέσεις.
2.Κατευθύνσεις για το καθεστώς και τους όρους χωροθέτησης υποδοχέων και μονάδων του τομέα.
3.Κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης τόσο των υποδοχέων όσο και των μεμονωμένων μονάδων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
4.Κατευθύνσεις για τον υποκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό.
Τέλος, προτείνονται μέτρα και δράσεις θεσμικού και διοικητικού – οργανωτικού χαρακτήρα, καθώς και πρόγραμμα δράσης.
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Μαΐου 2011.
econews, ΥΠΕΚΑ
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011
Καιρός για δηλώσεις! ! !
Στο σύνδεσμο δεξιά στο ιστολόγιο βρίσκεται ο σύνδεσμος του Pithia στο οποίο μπορούμε να κάνουμε εγγραφές για το νέο εξάμηνο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
1)Δηλώνουμε 42 μονάδες
2)Δηλώνουμε ολόκληρα μαθήματα(θεωρίες & εργαστήρια),εκτός αν έχουμε περάσει μόνο το ένα από τα δύο
3)Προσοχή στις αλυσίδες των μαθημάτων
4)Δεν μπορείτε να κάνετε δήλωση στο Pithia για πτυχιακή και πρακτική,χρειάζεται να πάτε στην γραμματεία του τμήματος μας
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
Καλή επιτυχία σε όλους
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Αρχίζει η εξεταστική στις 17/1/2011
και το πρόγραμμα των θεωριών εδώ