Ξένοι αξιολογητές στο ΑΤΕΙ-Θ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Στο... μικροσκόπιο εξωτερικών αξιολογητών βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ-Θ. Πέντε ειδικοί εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό ελέγχουν τις υποδομές και την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις στα Μουδανιά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση πέντε ακόμη τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας.
Το συγκεκριμένο τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε ήδη τη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης και απέστειλε στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) του υπουργείου Παιδείας τη σχετική έκθεση, διαδικασία την οποία ακολουθούν ήδη ή έχουν ολοκληρώσει και άλλα τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, οι πέντε αξιολογητές ελέγχουν στο τμήμα την αξιοπιστία της εσωτερικής αξιολόγησης για τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το πρόγραμμα σπουδών, τις υπηρεσίες προς τους φοιτητές, τους χώρους υγιεινής, τις δημοσιεύσεις αλλά και το ερευνητικό έργο των καθηγητών, ενώ πραγματοποιούν και κατ' ιδίαν συναντήσεις με το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να καταγράψουν τις απόψεις τους για τη λειτουργία του τμήματος.
«Το ουσιαστικό είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης όπου το τμήμα καταλαβαίνει πού βαδίζει, εντοπίζει τις πιθανές ελλείψεις του και τα δυνατά του σημεία και στη συνέχεια έρχεται μια ανεξάρτητη αρχή που τα πιστοποιεί με αυτόν τον τρόπο. Σχεδόν όλα τα τμήματα του ιδρύματός μας έχουν ολοκληρώσει την εσωτερική αξιολόγηση και την εξωτερική πέντε ή έξι», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση ευνοεί τα τμήματα, τα οποία υποβάλλονται σε αυτή, καθώς ενισχύει τη δυνατότητά τους να διεξάγουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Το τμήμα
Σήμερα στο Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ-Θ, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2000, είναι εγγεγραμμένοι 635 φοιτητές, εκ των οποίων οι 387 χαρακτηρίζονται ως ενεργοί.
Μάλιστα από το 2005 έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει 124 άτομα, ενώ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εισήχθησαν 101 άτομα, όσα δηλαδή ζήτησε και η διοίκηση του τμήματος από το υπουργείο Παιδείας. «Οι αξιολογητές είναι εξωτερικοί από ιδρύματα και βιομηχανίες του εξωτερικού οπότε αξιολογούν το Τμήμα από κάθε πλευρά. Αυτό δίνει μια εικόνα για την αναγκαιότητα υπάρξής του ειδικά τώρα που γίνονται καταργήσεις και συμπτύξεις Τμημάτων. Από άποψη λειτουργικότητας δεν τίθεται θέμα. Αν και παλιά είχαμε προβλήματα τώρα όμως έχουμε πλέον φοιτητές», ανέφερε στον «Α» ο προϊστάμενος του τμήματος, Παντελής Ρήγας, επισημαίνοντας πως καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισαν οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν, όπως ήταν η αλλαγή της ονομασίας του τμήματος και η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών.
Το 2011
Ηδη πάντως για το 2011 από τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης έχουν περάσει έξι τμήματα ΑΕΙ και τέσσερα ΤΕΙ, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα στο... μικροσκόπιο των ξένων εμπειρογνωμόνων θα βρεθεί η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Τμήματα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης και Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οπως τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Σπύρος Αμούργης, παρά τις διάφορες αγκυλώσεις που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης (σ.σ. κονδύλια ήρθαν μέσω του ΕΣΠΑ το Μάρτιο του 2010) ο φορέας εξακολουθεί να υλοποιεί το πρόγραμμα των αξιολογήσεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οπως διευκρίνισε, το σημαντικό είναι «να σκεφτούν τα ιδρύματα για την ποιότητα σπουδών που προσφέρουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου